cover-fundraising

Fă o donație pentru ACCEPT!

Avem nevoie de sprijinul vostru! Pentru a realiza tot ce ne propunem în 2017 sunt necesari cel puțin 15.000 de euro din donații individuale. Donațiile individuale pot fi realizate prin PayPal sau direct în contul Asociației ACCEPT la Banca ING Bank (Bank SWIFT Code INGBROBU):

  •  lei (ROL): RO19INGB0001000129678915;
  •  dolari americani (USD): RO65INGB0001000129674013;
  •  euro (EUR): RO11INGB0001000129670717.

Cei care plătesc taxe în Statele Unite ale Americii pot dona prin intermediul CAF America, pentru a putea deduce suma donată din venitul impozabil (ACCEPT este deja evaluata de CAF America).

Donează pentru ACCEPT până la 15 ianuarie 2017 și contribuția ta se va tripla! De exemplu, donezi 10 lei, iar ACCEPT primește alți 20 lei, prin generozitatea altor donatori, care doresc să rămână anonimi.

Mulțumim pentru sprijin. Trimiteți acest mesaj tuturor persoanelor interesate de promovarea drepturilor persoanelor LGBT în România.


 

ACCEPT în 2016

Începutul anului ne-a pus în fața celei de-a patra încercări de redefinire a familiei în Constituția României, prin limitarea definiției ei la cuplul heterosexual căsătorit cu copii. Nu ați rămas indiferenți, ba din contră, ati rămas alături de comunitatea LGBT, atât în fața Curții Constituționale, cât și în fața Parlamentului României, întrucât peste 70 de organizații ale societății civile au semnat, alături de Asociația ACCEPT, opinii juridice adresate CCR și Parlamentului. Clasa politică a decis să decupleze un potențial referendum privind redefinirea familiei de alegerile parlamentare, întrucât politizarea dezbaterii în campania electorală ar fi dus la stigmatizarea persoanelor LGBT, la încurajarea unui discurs populist și instigator la ură și ar fi transformat persoanele LGBT în țapul ispășitor pentru problemele tuturor românilor.

În primăvara lui 2016 am relevat pentru prima dată gradul ridicat de discriminare și hărțuire cu care se confruntă tinerii LGBT în învățământul preuniversitar din România. Conform studiului Un liceu sigur pentru toți: Percepții și atitudini față de persoanele LGBT în mediul educațional românesc, 7 din 10 elevi LGBT ce au răspuns chestionarului consideră că tinerii din comunitate nu sunt în siguranță la școală, mai ales din punct de vedere emoțional, în timp ce 6 din 10 au fost martorii sau victimele unei agresiuni. Situația a fost agravata de colectarea ilegală de semnături în licee, organizata de Coaliția pentru familie, astfel elevii fiind presați de anumite cadre didactice să susțină un demers politic. ACCEPT a furnizat aceste informații autorităților din educație, alături de recomandări concrete, precum formarea cadrelor didactice în domeniul egalității și nediscriminării, și predarea în liceu a unor lecții despre diversitate.

Luna aprilie ne-a adus cea mai importantă victorie juridică a anului pentru drepturile persoanelor LGBT, dar și pentru toate victimele infracțiunilor motivate de ură în România. La 10 ani după violențele de la Gay Fest 2006, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a amendat România pentru ineficiența organelor de cercetare penală în investigarea unui atac homofob împotriva a șase tineri români și străini, bătuți de extremiști în metroul bucureștean. CEDO a hotărât că România a încălcat dreptul petenților de a nu fi supuși la tratamente degradante, cât și dreptul acestora de a nu fi discriminați de autorități, indiferent de orientare sexuală și identitate de gen. CEDO consideră că autoritățile române nu au cercetat rolul motivației din spatele agresiunii – ura față de persoanele LGBT; organele de cercetare penală trebuie să arate mai multă rigoare în investigația incidentului și mobilului infracțiunii. În caz contrar, statul devine complice atacatorilor, acceptând tacit violența împotriva persoanelor LGBT. În urma acestei hotărâri CEDO, România trebuie să propună un plan de măsuri pentru îmbunătățirea pregătirii polițiștilor, a procurorilor, dar și serviciile de consiliere psihologică și juridică acordată victimelor infracțiunilor motivate de ură. ACCEPT a propus deja Ministerului Afacerilor Externe un plan de măsuri generale.

Bucharest PRIDE, la cea de-a 11 ediție, s-a desfășurat sub sloganul „Vino la PRIDE în familie!” La Marșul Diversității ni s-au alăturat 2500 de persoane, printre care  Violeta Alexandru, Ministru pentru Consultare publică și dialog civic, și Andreea Bălan.

Vara lui 2016 ne-a adus pentru prima dată în fața Curții Constituționale a României, unde i-am reprezentat pe Adrian Coman și Clai Hamilton, prima familie gay care a solicitat statului să fie tratată ca atare. Cei doi așteaptă din 2012 ca România să acorde fără discriminare lui Clai permisiunea să locuiască în țară, în baza exercitării dreptului la liberă circulație pentru Adrian, în calitatea sa de cetățean european. După 3 amânări și doua audieri la CCR, judecătorii constituționali au decis la finele acestui an să consulte Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind interpretarea termenului de „soți” din legislația europeană privind libera circulație. Întrebarea adresată CJUE este o premieră istorică pentru CCR și sistemul constituțional din România: pentru prima dată, judecătorii constituționali consultă magistrații europeni în privința interpretării drepturilor fundamentale în România. Decizia CJUE va fi prima pe acest subiect si va fi obligatorie in toate statele membre UE. Aceste demersuri au adus o mare vizibilitate in media a nevoii de protecție prin lege a familiilor LGBT.

În tot acest răstimp, Asociația ACCEPT a continuat să ofere consiliere juridică și psihologică, să asiste victimele discriminării și pe cele ale infracțiunilor motivate de ură. În total, peste 120 de persoane au primit asistență.

 

Provocări în 2017

Anul care urmează va fi unul cel puțin la fel de dificil, cu provocări din ce în ce mai mari. ACCEPT va continua să se opună redefinirii restrictive a familiei în Constituție prin metode tradiționale de advocacy, dar și printr-o campanie care va arăta diversitatea reală a familiilor și problemele concrete cu care se confruntă în România. Mai mult, ne pregătim să reprezentăm familia lui Adrian și Clai la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și să monitorizăm reforma politicilor publice în domeniul infracțiunilor motivate de ură, în baza deciziei CEDO, ce creează această obligație pentru statul român. Dorim să co-organizăm cel mai mare PRIDE de până acum.

Tags: No tags

Comments are closed.