Nu puteți revizui Constituția prin încălcarea legii

Asociația ACCEPT solicită printr-un apel public Camerei Deputaților să oprească parcursul inițiativei legislative a cetățenilor privind redefinirea familiei în Constituție și să returneze propunerea de revizuire inițiatorilor, dată fiind încălcarea procedurii legale prevăzute în Constituție și în Legea nr. 189/1999.

Procedura de revizuire a Constituției este reglementată prin articolul 151 din Constituție și prevede că prima cameră sesizată trebuie să fie Camera Deputaților. Inițiatorii, potrivit legii speciale care reglementează modul în care cetățenii pot face propuneri legislative, au obligația de a își înregistra inițiativa legislativă la camera competentă a Parlamentului (Camera Deputaților), în termen de 6 luni de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, inițiativa Coaliției pentru familie a fost publicată în Monitorul Oficial în urmă cu mai mult de 14 luni, la data de 25 noiembrie 2015, iar apoi a fost înregistrată în mod greșit la Senatul României, la data de 23 mai 2016. Tot în mod greșit, propunerea privind redefinirea familiei în Constituție a fost înregistrată de Camera Deputaților luni, 13 februarie 2017, mult după expirarea termenului de 6 luni stabilit prin lege, termen expirat pe 25 mai 2016.

Legea privind exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni nr. 189/1999, conform articolului 2, alineatul 5 , privind responsabilitățile Comitetului de inițiativă, stabilește clar două obligații cumulative ale inițiatorilor: (1) să înregistreze propunerea legislativă la Camera competentă (Camera Deputaților) şi (2) să facă această înregistrare în termen de 6 luni de la publicarea inițiativei în Monitorul Oficial. Același articol stabilește clar consecința nerespectării celor două condiții: reluarea întregului proces prin prezentarea unei noi propuneri legislative de către inițiatori, de data aceasta cu respectarea condițiilor legale.

„Legea e lege pentru toţi! Chiar dacă inițiativa de redefinire a familiei în Constituție se bucură de suportul unui grup numeros de cetățeni, inițiatorii nu sunt scutiți de respectarea prevederilor Constituției și ale legii privind iniţiativa cetăţenească. Procedurile prevăzute de Constituție, respectiv de Legea inițiativei cetățenești, au rolul de a garanta un parcurs predictibil în cadrul procesului de revizuire a Constituției, cu garanții și obligații, atât pentru susținători, cât și pentru instituțiile statului. Actualul parcurs, menit să acopere greșeala inițială a comitetului de inițiativă cetățenească, pune în pericol instituțiile statului de drept și creează un precedent îngrijorător asupra modului în care se poate revizui legea fundamentală, fără niciun fel de respect pentru proceduri sau Constituția României,” a declarat Romanița Iordache, membră a consiliului de conducere al Asociației ACCEPT.

Senatorii juriști au subliniat faptul că actualele Regulamente ale Camerei Deputaților și ale Senatului nu includ nicio prevedere asupra modului în care se poate revizui Constituția și că nu este de competența lor să spună cum se poate realiza această revizuire. Senatorii au omis însă faptul că legea specială ce reglementează inițiativa cetățenească ar trebui să aibă prioritate, fiind singura care oferă claritate.

Perpetuarea unei atitudini de desconsiderare a legii şi a Constituţiei nu e benefică nici pentru susținătorii propunerii de revizuire a Constituției, nici pentru români, în general. Semnatarii listelor de susținere s-au bazat pe expertiza și informațiile furnizate de un Comitet de inițiativă care e pregătit să modifice Constituția înainte să o citească până la capăt și să fie pregătit să o respecte. Modul în care Senatul şi Camera Deputaților decid înregistrarea unei inițiative noi de revizuire a Constituţiei şi reluarea dezbaterii la o altă Camera, ignorând prevederile clare ale Legii 189/1999 şi ignorând Constituţia, arată tuturor românilor că statul de drept este în continuare negociabil și ține mai degrabă de arbitrar.

Observăm cu îngrijorare și calendarul stabilit de Biroul Permanent al Camerei Deputaților pentru dezbaterea unei noi definiții a familiei în Constituție. Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a primit un termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrarea propunerii legislative de revizuire a Constituției pentru emiterea unui raport în vederea organizării dezbaterii în plen, ceea ce denotă dorința de a trece superficial peste problemele sociale şi de drepturile omului ridicate de prezenta propunere legislativă. Este alarmant faptul că reformularea articolului 48 din Constituție va exclude din cadrul protecției constituționale cele mai multe familii din România, familiile care nu corespund modelului așa-zis tradițional: familii căsătorite fără copii, familii monoparentale, familii extinse, familii neformalizate sau familii bazate pe cupluri de același sex.

 

Apelul ACCEPT către Camera Deputaților poate fi descărcat aici: Apel CDEP – Ilegalitatea procedurii

 

Documentele Comisiei juridice de la Senat prin care se declară necompetente sunt disponibile aici: Aviz comisie pentru stabilirea competentei . Stenograma BP 6 februarie 2017 BP steno 6 feb 2017.

Tags: No tags

Comments are closed.