Istoricul Accept

În 1994 s-a constituit grupul de iniţiativă Bucharest Acceptance Group cu scopul de a promova un dialog deschis şi raţional despre subiectul complex al relaţiilor dintre persoane de acelaşi sex.

În mai 1995 Bucharest Acceptance Group a organizat la Bucureşti simpozionul „Homosexualitatea – un drept al omului?” La simpozion au participat reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, Bisericii Ortodoxe Române şi ai organizaţiilor LGBT şi de drepturile omului. Una dintre consecinţele pozitive ale simpozionului a fost decizia micului grup de voluntari şi simpatizanţi de a înfiinţa o organizaţie independentă stabilă.

ACCEPT a fost înregistrată că organizaţie neguvernamentală de drepturile omului la data de 25 octombrie 1996.

În 1997 ACCEPT a lansat o campanie naţională şi internaţională pentru abrogarea Articolului 200 din Codul Penal al României prin care erau incriminate relaţiile dintre persoane de acelaşi sex. Ca urmare a acestei campanii, la 30 ianuarie 2002 s-a încheiat procesul legislativ de abrogare a articolului 200.

În luna mai 1999 Asociaţiei ACCEPT i s-a decernat, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, premiul EGALITÉ („Equality for Gays and Lesbians în the European Institutions”) pentru activitatea de apărare a drepturilor şi libertăţilor persoanelor LGBT din România. Tot în 1999, ACCEPT a fost nominalizată la premiul Sacharov al Parlamentului European.

ACCEPT a organizat la Bucureşti, între 4 şi 8 octombrie 2000, cea de-a XXII-a Conferinţă Europeană ILGA, cu titlul „ACCEPTing Diversity”.

În 2004 ACCEPT a organizat primul festival gay din România, sub titlul “Festivalul Diversităţii”, eveniment care a cuprins un mini-festival de film gay, o expoziţie de afişe şi fotografii, lansări de carte şi dezbateri publice.

În 2005 în cadrul GayFest 2005, în Bucureşti are loc primul GayPride românesc, eveniment istoric pentru mişcarea LGBT din România care a stârnit numeroase reacţii în rândul oficialităţilor şi a opiniei publice devenind unul dintre cele mai mediatizate subiecte ale acelor zile.

În 2006, cu ocazia Festivalului Gay desfăşurat sub sloganul “Aceleaşi drepturi, aceleaşi obligaţii”, ACCEPT a pus pe agenda publică problema căsătoriei/parteneriatului între persoane de acelaşi sex.

Tradiţia continuă şi în anul 2007…. A III a ediţie a acestui eveniment a debutat pe 4 iunie 2007, la fel că în anii precedenţi, cu o conferinţă de presă care întărea încă o dată, existenţa unui eveniment tradiţie.

Au fost organizate, aşa cum ne-am obişnuit, dezbateri, expoziţii, un workshop, o piesă de teatru şi un festival de film. Un real success a fost expoziţia numită – “Ce fac gayii şi lesbienele în pat?” – dar nu în ultimul rând dezbaterile care au avut că teme – “Grupurile parlamentare şi discriminarea” şi “Religie şi democraţie” -.

În 2011, GayFest a ajuns la a opta ediţie. Tot în 2011, se împlinesc 10 de ani de la abrogarea articolului 200, articol care a incriminat homosexualitatea până în 2001.